selepas berbuka aku pun mulalah sibuk mengeluarkan bahan-bahan dan peralatan yang dah dibeli siang tu. turut membantu aku buat kuih ialah encik capo grande dan adik dia.
antara bahan-bahan yang digunakan |
aku yang sedang menggaul mentega, gula halus dan tepung |
capo grande yang sedang sibuk menyagat. |
hasil sagatan |
atas: biskut yang menunggu masa nak dibakar. bawah: biskut yang dah siap untuk dimakan |
lepas kemas balik barang-barang yang digunakan, aku pun tak berlengah lagi terus masuk tido. betul-betul letih dan sakit pinggang. tu baru sikit aku buat. ntah macam mana letihnya mak aku yang buat kuih raya beratus-ratus hari-hari sorang-sorang. buat untuk jual lagi. kemas rumah. lepas tu nak masak untuk berbuka pulak. kuatnya tenaga mak aku yang dah berumur 67 tahun tu berbanding aku yang muda ni. barulah aku sedar pengorbanan mak aku selama ni demi kepuasan anak-anak dia. huhuhuu. sayang mak sangat.
antara hasil kuih sarang semut yang kami buat |
so dibawah ni, aku sertakan resepi untuk buat biskut sarang semut. silakan mencuba ye.
Bahan :
350 gm tepung gandum + 100 gm tepung jagung
1 buku mentega (250 gm)
100 gm gula castor
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
sedikit hiasan - manik atau apa-apa sesukahati anda
Cara :
1. Ayak kedua jenis tepung.
1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar. Masukkan esen vanila.
3. Dah rata, masukkan tepung dan gaulrata adunan.
350 gm tepung gandum + 100 gm tepung jagung
1 buku mentega (250 gm)
100 gm gula castor
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
sedikit hiasan - manik atau apa-apa sesukahati anda
Cara :
1. Ayak kedua jenis tepung.
1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar. Masukkan esen vanila.
3. Dah rata, masukkan tepung dan gaulrata adunan.
4. Guna pemarut cheese dan parutkan adunan.
5. Parut hingga habis semua adunan.
6. Taburkan chocolate rice. Hias biskut. Bakar dalam jangka masa 15-20 minit.
8 comments:
nmpk sdp la..
huhu
ni yg nk dtg raye ni..
prepare la mknn byk2 ek..
ktorg terjah umh akk
nnti...
TUNGGU..............
lin: hihi. bukan nampak je sedap, rasa pun sedap. ^_-. silalah datang raya nanti kalau nak rasa.
leh caye ke sedap??
hahaha....
insyaAllah dtg...
jgn dtg nnti tinggal bekas je suda..
huhu
kuih yang paling senang nak wat. tapi kalo tak sukat bebetul, main taram jer jadi kuih lain lak.. haha
Malam tadi baru try wat, hentam kromo jer. adunan tepung tu x keras, terlebey mentega, nak sagat pon x lepas. da siap hias bagai dan bakar tetap sedap gak. ley gak berikan nama baru, little cupcake junior.
lin: kalau tinggal bekas je tu maknenye memang sedap lah. hihihi ^_^
yana: buat adunan memang senang yana. nak menyagatnye tu yang seksa. buat tak ikut resepi ke main hentam je tu? nasib baik sedap. bak rasa sket. huhu
kurang tepung, tu yang lembek jer.. ari ni yana try lagi.. if jadi yana wat entri k~
bape ringgit 1 balang?? masin tak?? hahaha.. dah campur ngan peluh sir capo, takut berperisa masin
haha...sib baik sukatan gula tu dapat mengatasi kemasinan peluh capo grande.
Post a Comment