hari sabtu lepas aku masak lauk paprik seafood dan ayam masak kicap untuk hidangan tengah hari. so, di sini aku nak kongsi resepi salah satu masakan tersebut.
PAPRIK SEAFOOD (* resepi dari kakngah ^_^)
bahan-bahan:
(bahan-bahan ni secukup rasa ye. agak-agak la nak letak berapa banyak)
1. udang, sotong (sukahati nak banyak mana. boleh juga nak ganti dengan ayam)
2. lada mesin
3. cili api
4. kicap tiram, kicap biasa
5. sos tomato
6. sos cili
7.serai
8. bawang besar (dipotong bulat)
9. bawang merah dan bawang putih (ditumbuk sedikit je)
10. daun limau
11. garam secukup rasa
12. lobak merah, kobis bunga, kacang panjang, jagung kecik
cara-cara:
1. panaskan minyak.
2. masukkan bawang merah dan bawang putih yang dah ditumbuk.
3. bila bau dah naik, masukkan cili mesin dan biarkan hingga garing.
4. kemudian masukkan serai dan cili api.
5. masukkan kicap tiram, sos cili dan sos tomato. kacau hingga rata. masukkan kicap biasa pula.
6. masukkan udang atau sotong atau kedua-dua sekali dan kacau.
7. biarkan beberapa minit.
8. masukkan garam halus secukup rasa.
9. masukkan sayur campur yang telah dipotong-potong dan kacau. (masukkan sedikit air jika perlu)
10. masukkan daun limau dan bawang besar.
11. kacau hingga sebati.
12. siap dihidangkan.
taraaaaa....
paprik seafood |
selamat mencube...^_-
No comments:
Post a Comment